Töltés

Autóbérlés vs autótartás

Kinek melyik éri meg?

Mindkettőnek megvan a maga előnye: a birtoklás meghatározhatatlanul bizsergető élmény, a kiszámíthatóság, a mindig ott lét is javarészt pozitív. A bérlet ennek a fordítottja, a kötöttségek nélküliség, a szabadság és a választás lehetősége is vonzó lehet.
A bérlés vs birtoklás dilemma, az autóhasználati szokások, nem, kor, anyagi helyzet, lakóhely függvényében változik, tehát univerzális válasz nincs. De taglaljuk egy kicsit mindkettő hátterét és döntse el ki-ki maga, hogy neki melyik éri meg jobban.
A hagyományos, nemzetközi kölcsönzők (Avis, Europcar, Hertz, Sixt, stb) a legdrágábbak: általában néhány éves, maximum 30000-es futású autókat adnak bérbe súlyos tízezrekért.
A legalacsonyabb kategóriából (Suzuki Swift) napi 14000 forint környékén lehet válogatni, cserébe a szolgáltatás általában elsőosztályú: assistance, országos matrica, választható extrák, gyerekülés. (Tipp: ne felejtsük el, hogy ha tele kapjuk, tele is adjuk vissza, különben a kölcsönző emelt áron számítja fel a különbözetet.) Ez a fajta kölcsönzés tehát bődületes luxus.
Az olyan, közepes kölcsönzők, mint az Avalon, a fenti, nemzetközi láncok árainak nagyjából felén dolgoznak. A kis kategóriás autókat már napi 8000 Ft környékén megkaphatjuk.
Ezek alatt pedig ott vannak a kisebb, akár családi vállalkozások is, mint például a VezessJol Auto Rent, ahol már napi 3-6000 Ft-ért kínálnak 5 évnél idősebb, de jó állapotban lévő, rendszeresen szervizelt autókat.
Itt éppúgy jár az autókhoz az assistance szolgáltatás, a casco, az országos autópálya matrica, az autókba épített rablásgátló, meghibásodás esetén a csereautó, vagy akár, felár ellenében a házhoz vitt bérautó is.
A saját autó vásárlása esetén azonnali költségként jelentkezik az autó ára, ami akár több Millió forint is lehet, az átírási költség ami 60 – 100 e. Ft közötti összeg, az autó kötelező felelőség biztosítása 30 – 100 e. Ft/év, a casco ami további 80 -100 e. Ft/év, és persze nehéz pénzre lefordítani az autóval való foglalkozást és a rászánt időt: szervizeltetés/szerelés, gumicsere (a gumi tárolása), és azt se felejtsük el, hogy a vis maiort nem számoltuk bele a saját autó költségeibe.
Egy motorhiba, egy koccanás, egy nagyobb ütközés, pénzben és időben is óriási ráfordítást igényelhet, ami alól bérlés esetén mentesülünk, csak úgy, mint az autóvásárlás macerájától is.
Plusz előnye a bérelt autónak, hogy az ember nincs évekre hozzákötve egy adott típusú autóhoz. Kipróbálhat feketét, fehéret, japánt, koreait, vagy németet, de akár cuki kis olasz autókat is. És vannak, akiknek ez az egész csomag szabadságostul, választékostul épp oly felemelő érzés, mint másoknak minden reggel rámosolyogni a saját autójára.

vezessjolautorent #vezessjol #nopara

Comments (Nincs hozzászólás)

Comments (0):

Submit Your Comment